top of page

Omilla kasvoilla SoMessa - tarina valokuvien merkityksestä markkinoinnissa


Tämä on ensimmäinen postaukseni tähän blogiin, joten aloitan tarinan hieman kaukaa. Jos haluat skipta alkupalat ja syödä pelkän pihvin, hyppää alaspäin väliotsikkoon / kuvaan PIHVI. Muut, tervetuloa matkaan alkumetreiltä!

Valmistuin markkinointiekonomiksi vuonna 2009. Tuolloin minulla oli ollut opintojen rinnalla jo pari vuotta oma valokuvaukseen keskittyvä sivutoiminen yritys. Muistan kun monet opiskelukaverini viivästyttivät opintojaan, sillä vuonna 2009 taloudessa ei mennyt kovin lujaa. Pankkeja kaatui ja firmat irtisanoivat. (Tosin lähes samoja teemoja saa lukea uutisista vielä tänäänkin, mistä se sitten kertookaan?!).

Itse en viivästyttänyt opintojani vaan otin paperit ulos heti kun sain kaikki suoritukset kasaan noin 4 vuoden opiskelun jälkeen. Onnekseni pääsinkin heti "oman alan töihin" - valokuvaus säilyi siis edelleen vain sivutoimisena. Minut palkkasi mediaseurantaliiketoimintaa harjoittanut News Engine Oy konsultoivaan yritysmyyntiin (B2B). Avainasiakaspäällikkönä myin mediaseurantapalveluita isojen yritysten ja organisaatioiden viestintäosastoille.

Vuosi 2009 oli myös murrosaikaa sosiaalisen median osalta. Vain pari vuotta aiemmin juuri kukaan Suomessa ei ollut kuullutkaan termistä "sosiaalinen media", vaikka se nyt kuulostaa niin arkipäiväiseltä asialta ja määrittää meidän jokapäiväistä elämäämme mielestäni jo liikaakin. Vasta valmistuneena ja uudessa työssä pääsin vastaamaan uuden sosiaalisen median seuranta- ja analyysipalvelun kehittämisestä. Vuonna 2010 hankin palvelulle ensimmäisiä pilottiasiakkaita ja jo loppuvuodesta lanseerattiin valmis tuote SoMeMonitor. Kehitys oli toki jatkuvaa ja muutokset mediakentässä hyvinkin nopeita, joten seurasin some-kenttää erittäin tarkkaan, jotta tuotteemme pysyi kilpailukykyisenä. Kaiken kaikkiaan sosiaalinen media ja sen merkitys yrityksille tuli työn kautta hyvinkin tutuksi. Erityisesti viestinnän ja markkinoinnin vinkkelistä, mutta myös HR:n ja myynnin näkökulmat olivat keskeisiä.

Palveluvalikoimamme kasvoi ja mukaan tuli ePressi-tiedotejakelupalvelu, joten pystyimme palvelemaan yritysten viestintäosastoja yhä kokonaisvaltaisemmilla ratkaisuilla. Samalla pääsin käytännössä oppimaan, miten teoriassa opiskelemani tiedottaminen ja tunnettuuden rakentaminen tapahtuu SAAS-palveluja hyödyntäen. Sosiaalinen media oli kuitenkin tuonut pysyvän muutoksen tiedonvälitykseen ja tällä oli merkittävä vaikutus yritysten ja organisaatioiden viestintään ja markkinointiin. Hyvinkin nopeasti oli havaittavissa, että viestinnän ja markkinoinnin rajat hämärtyivät. Yrityksiin syntyi myös aivan uusia toimenkuvia ja titteleitä kuten community manager tai social media manager.

Viestinnän ja markkinoinnin rajojen hämärtyessä News Engine Oy fuusioitiin Koodiviidakko Oy:n kanssa syksyllä 2014. Fuusiossa muodostui kattava kokonaisuus viestinnän ja markkinoinnin pilvipalveluita. Viimeisen vuoden toimin Koodiviidakon Liiketoimintajohtajana. Tuolloin vastuullani oli erityisesti mainos- ja viestintätoimistoyhteistyöstä vastaaminen. Monet asiakasprojektit tehdään

yhteistyössä luovien toimistojen kanssa. Erityisesti markkinoinnin automaatioprojektit sekä isot verkkosivu-uudistukset ovat tyypillisesti usean toimijan yhteispeliä.

Kun katson takapeiliin niin neljän vuoden markkinoinnin opinnot yliopistolla ja kuuden vuoden käytännön työkokemus viestinnän ja markkinoinnin pilvipalveluista satoine asiakasprojekteineen ovat antaneet minulle erittäin kattavan näkemyksen tämän päivän markkinointiviestintään. Kun katson tulevaan, näen työelämän muuttuvan pysyvästi. Start-upeja syntyy ennätysvauhtia ja ketteryys on valttia, kun teknologia mahdollistaa yhä useammalla toimialalla palvelun tuottamisen suoraan kuluttajalle ilman välikäsiä (uber, facebook, air bnb jne...). Markkinointi, viestintä, muotoilu ja brändäys nousevat yhä isompaan rooliin kun halutaan erottautua ja saada preemiota oman tuotteen tai palvelun hintaan. Tyhmäkin osaa laskea omaa myyntihintaa, mutta fiksu rakentaa brändin, josta kuluttaja on valmis maksamaan hieman extraa. Tällaiset yritykset todennäköisesti kestävät myös tulevat markkinoiden heilunnat. Ja juuri näitä yrityksiä haluan olla omalta osaltani auttamassa.

Niinpä syyskuussa 2015 tein päätöksen siirtyä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Jo 8 vuotta sivutoimisena ollut valokuvaustoiminta laajeni kun paketoin kaiken muunkin osaamiseni, jota nyt tarjoan oman yritykseni kautta ennen kaikkea pienten, kunnianhimoisten ja kasvavien yritysten tueksi. Nyt päästäänkin varsinaiseen juttuun ja enimmäisen blogipostauksen aiheeksi nostin tarinan valokuvien merkityksestä markkinoinnista. Eli yhdistän molemmat osaamisalueeni heti ensimmäisessä jutussa :)

PIHVI

Sosiaalinen media on jo arkipäivää lukuisille yrityksille. Varmaan kaikissa somekoulutuksissa ohjeistetaan olemaan aito ja omalla naamalla. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Minusta se tarkoittaa ainakin kahta asiaa. Se tarkoittaa, että somessa kirjoittaminen ja kommunikointi pitää olla vapaamuotoista. Lisäksi se tarkoittaa ihan konkreettisesti sinun kasvokuvaa eri some-profiileissa. LinkedIn:ssä ei välttämättä kannata käyttää samaa kuvaa kuin Twitterissä.

Olin eilen Seurahuoneella kuuntelemassa Design From Finlandin järjestämää tapahtumaa, jossa käsiteltiin start-up firmojen brändäystä. Werklig esitteli erittäin kiinnostavan katsauksen Kyrö Distiller Companyyn. Muistan ehkä noin vuosi sitten törmänneeni ensimmäisen kerran kyseisen yrityksen some-profiileihin ja valokuvat kiinnittivät heti huomioni. Nyt Anssi Kähärä Werkligiltä avasikin hyvin, miten valokuvien rooli oli Kyrölle keskeinen asia, kun valmista tuotetta ei ollut. Yrittäjät itse olivat kuvien keskiössä ja Kyrölle luotiin heti alussa tunnistettava mustavalkoinen kuvakieli. Heti alussa palkattiin ammattikuvaaja, sillä kaikkien saatavilla olevat stokkikuvat eivät voi kertoa heidän uniikkia tarinaa. Valokuvia oli helppo jakaa sosiaalisessa mediassa ja ne levisivätkin tehokkaasti luoden tietoisuutta ja kysyntää tuotteille. Valokuvat olivat siis keskeinen osa koko brändin muotoilussa.

Mitä minä tarjoan sinulle?

Aina valokuvauksen ei todellakaan tarvitse mennä syvälle yrityksen strategiaan. Minulta saa nopeasti vaikka CV-kuvan nimitysuutiseen tai yritystapahtuman dokumentoinnin ja digikuvien toimituksen. Mutta olen myös erittäin kiinnostunut kokonaisvaltaisista projekteista, joissa lähdetään rakentamaan yrityksellenne uniikkia kuvakieltä. Projekti voi pitää sisällään esimerkiksi kaikkea seuraavaa:

- mietitään yhdessä mikä on teidän sanoma (tästä kuluttajat muodostavat brändin)

- mietitään millainen kuvakieli tukee sanomaa

- benchmarkataan kilpailijat ja päätetään miten erotutaan parhaiten visuaalisesti

- luodaan ohjeistus valokuviin, kuvien käsittelyyn ym, jotta voitte käyttää myös muita kuvaajia tyylin rikkoutumatta

- luodaan teille kuvapankki pilveen, jonne kaikki markkinoinnin kuvat tuodaan saataville

- rakennetaan teille tyylikäs verkkosivusto, joka tukee myös valokuvien käyttöä

- tehdään tarpeidenne mukaan myös myynnin tukimateriaalit

Start-upit ja pienet yritykset kiinnostavat minua erityisesti siksi, että niissä on usein vielä paljon saavutettavaa ja moniakaan asioita ei ole lyöty lukkoon. Brändi ei vielä ole vahva, mutta yrittäjät ovat usein koko sydämmellään mukana.

Yrityksen alkuvaiheessa investointi visuaalisen identiteetin muotoiluun ja ammattimaisiin kuviin voi tuntua turhalta tai liian kalliilta. Mutta kun muistat, että koko homman tarkoitus on erottaa sinut kilpailijoista ja mahdollistaa preemium-hinnoittelu, on sijoitus hyvinkin perusteltu. Halvalla osaa myydä kuka tahansa, mutta haluatko olla mukana hintakilpailussa?

Pienissä ja suurissa kuvatarpeissa, ota yhteyttä tästä.

Harri Rauhanummi

040 525 6261

harri.rauhanummi@gmail.com

bottom of page