top of page

Tarina yritysilmeestä


Minulle mieluisimpia toimeksiantoja ovat sellaiset, joissa pääsen vaikuttamaan yritysilmeeseen ja brändin muotoiluun. Varsinkin silloin, kun se tapahtuu valokuvilla ja visuaalisilla elementeillä. Pidän myös siitä, että saan toimia suoraan omistajien kanssa. Tällaisia toimeksiantoja olenkin saanut jo mukavan määrän, vaikka sisältötoimistoni on vasta muutaman viikon ikäinen. Uusia julkaisuja tulen esittelemään lähikuukausina siis enemmänkin. Tällä kertaa esittelyssä on Tyrnävän Mylly.

Tyrnävän Mylly on toiminut jo pidempään ja toiminta sen myötä vakiintunutta. Aikanaan Myllylle oli avattu nettisivut, mutta ne kaipasivat jo kipeästi päivittämistä. Ihmiset ovat nykyään kiinnostuneita lähiruoasta ja myös tuotannon ekologisuudesta. Tietoa kuluttajat hakevat luonnollisesti netistä. Niinpä Tyrnävän Myllyn kanssa sovittiin, että yritysilmeen kirkastaminen aloitetaan uusilla nettisivuilla.

Aloitin suunnittelun ja ideoinnin työpöydän ääressä ja laitoin alustavia ideoita asiakkaalle. Vastaanotto oli positiivista, mutta silti minusta tuntui, ettei ihan kaikki ollut vielä kohdallaan. Vaikka olin jo palaveerannut asiakkaan kanssa ja käynyt tutustumassa tuotteisiin, halusin vielä nähdä tuotteet myynnissä kaupan hyllyllä. Siispä auton rattiin ja kauppoja kiertämään.

Tässä kohtaa minulla niin sanotusti lamppu syttyi. Kun katsoin eri kaupoissa jauhohyllyjä, olivat pussit toinen toistaan värikkäämpiä ja koristeellisempia. Tässä kontekstissa Tyrnävän Myllyn konstailematon valkoinen pussi pomppasi hyllyiltä esiin. Sen sijaan, että kilpailisi kuka on värikkäistä värikkäin, erottautuminen onnistuukin hyvin pelkistetyllä ulkoasulla.

Palasin takaisin suunnittelupöytäni ääreen ja toin saman pelkistetyn linjan ja mustavalkoisen värimaailman nettisivuille. Lähetin asiakkaalle uuden luonnoksen ja siinä se oli. Sivujen rakentaminen alkoi uuden idean siivittämänä. Samalla sovittiin, että pakkausmuotoilua ei muuteta ja verkkosivut rakennetaan niin, että tulevaisuudessa sivuilta löytyy valmius myös verkkokaupalle.

Projektissa haluttiin muutenkin edetä ketterästi ja uudistaminen jaettiin useampaan vaiheeseen seuraavasti.

Vaihe 1 (toteutettu): Uuden sivun design ja sivujen rakentaminen. Mobiilisivut.

Vaihe 2 (toteutus kesken): Myllyn tarinan kertominen ja "myllyn arkea" kuvina sivuille.

Vaihe 3 (toteutus myöhemmin): Verkkokaupan avaaminen. Tekninen valmius varmistettu. Verkkokauppa on kuitenkin paljon muutakin kuin tekninen alusta ja prosessien pitää olla kunnossa tilausten käsittelyn, lähetysten, varaston, palautusten ym. suhteen. Erittäin oleellinen asia on myös verkkokaupan markkinointi ja siihen riittävät resurssit. Verkkokauppaa ei kannata avata, ennen kuin kaikki nämä asiat on mietitty kuntoon.

Kaikkea ei siis tarvitse eikä kannatakaan yrittää tehdä kerralla. Projekti on järkevää pilkkoa pienempiin palasiin, joita on myös helpompi seurata. Laajempi kokonaisuus on hyvä hahmottaa sekä aikataulut-taa. Uudistuksia voidaan lähteä tekemään pienemmissä osissa. Tällöin annetaan tilaa myös yllättäville asioille. Esimerkiksi Tyrnävän Myllyn kanssa kävi niin, että sivuja rakentaessani sain tietää, että logo on vain valokuva piirroksesta. Niinpä piirsin myllylle logon uudelleen digitaaliseen muotoon vektoriksi, jotta sitä voi jatkossa käyttää monipuolisesti.

Oleellista on ymmärtää, että yritysilme tai brändi ei synny pelkästään uusien sivujen myötä, vaan rakentaminen on jatkuvaa tekemistä. Myllyllä toki oli jo pitkät tekemisen perinteet ja uudella yrityksellä tilanne on hieman erilainen. Mutta ei start-upinkaan tarvitse tehdä kaikkea kerralla.

Oletko yrittäjä ja kaipaako yrityksesi ilme uudistamista? Etkö usko, että tarinasi on kiinnostava vai etkö osaa pukea sitä sanoiksi ja kuviksi? Ota yhteyttä ja anna haaste minulle. Voin sanoa, että lähes kaikkiin asioihin voidaan löytää kiinnostava kulma. Moni pitää perunaa tylsänä ja epäterveellisenäkin. Oletko kuitenkaan tiennyt, että erilaisia lajikkeita on noin 4000 ja yhden uuden lajikkeen löytäminen voi viedä 10 vuotta ja vaatii huipputason osaamista. Niinpä, mikä tahansa asia voi olla kiinnostava kun löydetään oikea kulma.

Terveisin

Harri Rauhanummi

harri.rauhanummi@gmail.com

040 525 6261

bottom of page