top of page

Ensimmäinen luukku - Roots In Wilderness


Vuosi sitten syntyi maailman pohjoisin katuvaatemerkki. Kittilästä lähtöisin oleva Kaira Clothing julkaisee nyt vuoden taitteessa uusia malleja ja firman markkinoinnista vastaava Sakari Kitunen otti minuun yhteyttä muutama viikko takaperin.

Tämä on tarina siitä, miten valokuvista syntyi jälleen keskeinen osa laajempaa viestintää. Tässä, nyt.

Kaira Clothingin perustarve oli saada promokuvia uuden mallistonsa julkaisua varten. Oikeastaan mallisto on väärä sana, sillä Kaira Clothing poikkeaa valtavirran muotitaloista muutenkin kuin designillaan: jokaista mallia on rajoitettu määrä, joten tuotteen loppuessa sitä ei ole tarjolla enää samanlaisena.

”Tuote ei voi olla uniikki, jos niitä tehdään tuhansia kappaleita ja niitä tulee vastaan joka myymälässä tai kadunkulmassa”, perustelee Sakari.

Innostuin Sakarin yhteydenotosta välittömästi ja projekti lähti rullaamaan jouhevasti. Aluksi perustimme Facebookiin chatin, jossa kuvauksen ajankohdan sopimisen jälkeen rupesimme yhdessä ideoimaan ja suunnittelemaan kuvausta tarkemmin. Hyvin pian oli selvää, että kyse ei ole pelkästään valokuvista.

Koska lanseeraus ajoittuu vuodenvaihteeseen, päätettiin lanseeraus käynnistää vaiheittain "joulukalenterin" muodossa Kaira Clothingin Facebooksivulla. Yllä näkyvä kuva on kalenterin ensimmäinen luukku. Ilman hyvää suunnittelua tämä idea ei olisi onnistunut. Nytkin minulle jäi vain yksi päivä kuvien jälkikäsittelyyn, koska Kaira Clothing tarvitsi kaikki kuvat ennakkoon. Näin heille jäi aikaa suunnitella luukkujen järjestys ja ajastaa julkaisut.

Suunnitteluvaiheessa moni idea haudattiin myös budjettisyistä. Vaikka nykypäivänä markkinoinnin mitattavuutta alleviivataan jatkuvasti, niin silti monen markkinointi-investoinnin potentiaalinen ROI on mahdoton osoittaa etukäteen. Jälkiviisas on hieman helpompi olla. Siksipä olisikin tärkeää, että asiakas avaisi aina rehellisesti budjettinsa jo tarjouspyynnössä. Tällöin pystyn realistisesti kertomaan, mitä on mahdollista toteuttaa ja mikä kannattaa heti unohtaa.

Toisaalta ymmärrän asiakkaankin epäilyksen: "mitä jos olisin X € budjetin sijaan ilmoittanut 0,5X €, olisinko silti saanut saman?". Asiakkaalle valehtelu voi onnistua kerran, mutta varmasti jokainen arvostaa enemmän pitkiä asiakassuhteita pikavoittojen ja menetetyn maineen sijaan. Yleensä rakennan omat tarjoukseni selviin portaisiin asiakkaan budjetin rajoissa. Tällöin asiakas näkee selvästi, mitä milläkin investoinnilla saa. Asiakkaan olisi myös hyvä ymmärtää hieman luovan työn hinnoittelusta.

Facebookissa tehdyn suunnittelun jälkeen kokoonnuin saman pöydän ääreen koko Kaira Clothingin tiimin kanssa. Yhdessä firman toimitusjohtajan, suunnittelijan ja markkinointivastaavan kanssa otimme kupit kahvia ja kävimme vielä viimeiset yksityiskohdat läpi. Samalla tutustuimme, sillä pöydän ääressä oli nyt myös kuvauksen mallit. Ulkopuolisia malleja ei haluttu käyttää, sillä Kaira Clothing henkilöityy voimakkaasti yrityksen perustajiin ja omistajiin - omin käsin tekeminen näkyy yrityksen kaikessa toiminnassa.

Tässä tapaamisessa sovittiin myös kuvauksen aikana käytettävästä hashtagista #rootsinwilderness, jota käyttäen jaettiin "behind the scenes" -kuvia mm. Twitterissä ja Instagramissa kuvauksen aikana. Oleellista on siis ymmärtää, että pelkkien valokuvien sijaan Kaira Clothing osti itse asiassa tapahtuman, jonka sisältöä he pystyivät hyödyntämään monipuolisesti.

Jos yrityksellä olisi ollut Periscopessa tili, olisi kuvauksesta voinut jakaa suoraa livekuvaa seuraajille. Erittäin kiinnostavaa olisi toteuttaa jollekin asiakkaalleni myös ns. vuokrattu Periscope. Eli valitaan yrityksen brändiin sopiva "Periscope vaikuttaja", joka tulisi seuraamaan tällaista tapahtumaa ja lähettäisi livekuvaa asiakkaan nimellä. Nykypäivänä on lukemattomia mahdollisuuksia luovaan markkinointiin. Budjetin avaaminen heti alkuvaiheessa on tärkeää, jotta mahdollisuuksia voi miettiä realistisesti.

- Harri Rauhanummi

bottom of page