top of page

Suomalaista muotoiluhistoriaa Tyrnävältä


Blogiani lukeneet ovat varmasti huomanneet, että arvostan käsityöläisiä ja taitavat tekijät inspiroivat minua. Pauligin tunteella ja taidolla -mainossarja on niin oivaltava monella tasolla, että olisi ollut hienoa keksiä se itse. Sarjan ensimmäinen televisiomainos esitettiin kuitenkin paljon ennen syntymääni jo vuonna 1979. Ensimmäisessä mainoksessa esiintyi keraamikko Inkeri Leivo.

Keramiikkaa käsittelee myös tämänkertainen kirjoitukseni. Monikaan ei varmasti tunne Tyrnävää ja nekin jotka tuntevat, tuntevat sen yleensä perunasta. Erittäin harva tietää, että Tyrnävältä on lähtöisin yksi aikansa merkittävimpiä keramiikkataiteilijoita - Kyllikki Salmenhaara. Salmenhaara työskenteli mm. Arabian tehtaan taideosastolla taiteilijana ja voitti eräänlaisen muotoilun olympiakullan eli Milanon triennaalin Grand Prix -palkinnon. Hän toimi Taideteollisen korkeakoulun keramiikan yliopettajana vuosina 1973-1981 ja luennoi ympäri maailmaa. Salmenhaaralle myönnettiin taiteilijaprofessorin titteli vuonna 1970.

Salmenhaara ei ole enää elossa, mutta keramiikka elää ja voi hyvin edelleen Tyrnävällä. Olin erittäin innoissani, kun pääsin suunnittelemaan Artesaani Anna Matinlaurin nettisivuja.

Nykyään kun maailma on täynnä massatuotettua rihkamaa ja kertakäyttötavaraa, on hienoa törmätä tuotteisiin, jotka on oikeasti tuotettu tunteella ja taidolla. Minusta on erittäin inspiroivaa työskennellä tällaisten henkilöiden ja tuotteiden kanssa ja auttaa heitä viestintää muotoilemalla. Olipa se sitten vaikka nettisivut, valokuvat, video tai jokin kokonaan uudenlainen markkinointi-idea.

Lopuksi palaan vielä sen verran Salmenhaaraan, että kotikunta ei ole unohtanut taiteilijaansa ja ensi keväänä Tyrnävällä järjestetään Salmenhaaran muistonäyttely. Näyttely ja oheistapahtumaa tulee olemaan Nahkurin alueella, missä Salmenhaara aikanaan asui. Nahkurin alue on kaunis ja kulttuurihistoriallisestikin arvokas. Olen itse toteuttanut yhden muotikuvauksen juuri nahkatehtaana toimineessa Nahkurissa. Voit käydä tutustumassa Nahkurissa kuvattuihin muotikuviin tästä.

Inspiroivaa viikkoa kaikille lukijoille. Muistakaa pakata joulupaketteihin enemmän tunnetta (ja taitoa), kuin mitäänsanomatonta kertakäyttökulttuuria.

T. Harri

harri.rauhanummi@gmail.com

040 525 6261

- - - -

Lähteet:

http://www.paulig.fi/kahvijutut/tunteella-ja-taidolla

http://www.hs.fi/paivanlehti/28072015/a1437965811613

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/11/09/kiitetty-keramiikkaopettaja-loysi-savesta-sielun-ja-kannusti-eteenpain

bottom of page