Toimin paljon pienten yritysten ja yrittäjien kanssa. Toisinaan minut haastetaan kysymällä mihin kotisivuja edes tarvitsee, kun yrityksellä on jo FB sivut.
Omasta mielestäni toimivat ja hyvin tehdyt kotisivut antavat ammattimaisen kuvan yrityksestä. Lisäksi kotisivut ovat yrityksen oma kanava, jota he voivat täysin hallita. Facebookissa näytöllä pyörii ilmoituksia, muiden yritysten mainoksia ja feedissä vastaan tulevat päivitykset vievät myös huomiota toisaalle.
Yrityksille tämä tarkoittaa, että jatkossa ihmiset näkevät Metassa enemmän mainoksia tai joutuvat maksamaan, jotta pääsevät näkemään sisältöäsi ja sivusi heidän alustallaan.
Metan (FB, IG, Whatsapp) käyttäjien ruuduille on viime aikoina tullut ilmoituksia käytön seurannan ja mainonnan hyväksymisestä tai vaihtoehtoisesti aiemmin ilmaisen palvelun maksullisesta tilaamisesta. Moni varmasti enempiä miettimättä klikkaa "jatka ilmaista käyttöä", mutta varmasti osaa asia myös mietityttää. Paljonko tosi asiassa jaamme tietoja sosiaalisen median jäteille ja mihin kaikkeen tietoa lopulta käytetään?
Seuraava vuosi näyttää mihin suuntaan Metan tulos ja käyttäjämäärät kehittyvät. Alkavatko ihmiset siirtymään pois Metan palveluista ja/tai jääkö yritys jälkeen tulostavoitteistaan? Itse en ainakaan näe todennäköisenä, että kovin iso osa alkaisi maksaa Metan käytöstä. Yrityksille tämä tarkoittaa, että jatkossa ihmiset näkevät Metassa enemmän mainoksia tai joutuvat maksamaan, jotta pääsevät näkemään sisältöäsi ja sivusi heidän alustallaan. Tämä taas voi johtaa siihen, että yritykset ovat pakotettuja käyttämään lisää rahaa, jotta erottuvat kasvavassa mainostulvassa.
Entä sitten tekoäly, eikö se vähennä kotisivujen tarvetta kun asiat voi kysyä tekoälyltä? On totta, että tietyt asiat opitaan varmasti kysymään tekoälyltä, eikä tietoa tarvitse itse hakea nettisivuilta. Jo nyt Googlekin osaa antaa suoraan vastauksia moniin kysymyksiin. Usein tämä tieto on kuitenkin haettu juuri yritysten kotisivuilta. Kotisivut ovatkin hyvä paikka tuoda esiin yrityksen osaamista, linkittää tietoa sekä tarjota hakukoneille ja tekoälylle arvokasta dataa.
Ei ole mitenkään mahdotonta valjastaa tekoälyä generoimaan tarjouspyyntöjä yritykselle, joka on luullut tilaavansa oikean asiakashankintaan tähtäävän kampanjan.
Samaan aikaan tekoälyssä voi piillä myös vaara yrityksille. Jokainen yritys elää asiakkaistaan, joten asiakashankintaa helpottamaan suunnattuja palveluita on ollut "aina". Jo nyt tiedetään, että tekoälyllä voi helposti luoda feikkitilejä kuvineen someen ja näitä tilejä voi ostaa seuraajaksi, jolloin nopealla vilkaisulla oman sometilin saa näyttämään suositulta. Tähän verraten ei ole mitenkään mahdotonta valjastaa tekoälyä generoimaan tarjouspyyntöjä yritykselle, joka on luullut tilaavansa oikean asiakashankintaan tähtäävän kampanjan. Yhteydenottojen määrässä kampanja voi näyttää toteutuneen hyvin, mutta tekoälylle tuskin saa mitään myytyä.
Poppakonstien ja oikopolkujen etsimisen sijaan voikin olla järkevää keskittyä luomaan kotisivujen kautta luotettava ja aito kuva omasta yrityksestä. Tekoälyn generoimia kuvia on järkevää hyödyntää, mutta aidoilla valokuvilla voit rakentaa vahvempaa luottamusta. Tekoälyn generoima teksti on hyvä apuväline ideointiin, mutta sellaisenaan se on usein vain toimialaa kuvaavaa tekstiä - siitä puuttuu juuri sinun yrityksen ääni.
Somen ja tekoälyn aikana juuri aitoudesta voi tehdä kilpailuvaltin ja tämän esilletuomiseen omat kotisivut ovat mitä parhain kanava.
Tarve kotisivuille? Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää!
Comments