top of page

Yritysilme maisemasuunnittelijalle


Tammikuu ihan vilahti silmissä. Tuli päivitettyä omien sivujen ilmettä, mutta ennen kaikkea tuli tehtyä paljon erilaisia hommia asiakkaille. Muutama kuukausi sitten jätin turvallisen elämän taakse ja jäin yrittäjäksi. Päätös oli iso ja ei voi sanoa, etteikö se olisi yhtään pelottanut. On ollut mahtava huomata, että kun laittaa itsensä peliin niin elämä myös antaa takaisin. Kubea lainaten alkanutta vuotta voisikin kuvailla sanoin:

"täs on ollu vähän kaikenlaist... halaan sitä narttuu nimelt elämä ja sanon rakas"

Tällä kertaa esittelen maisemasuunnittelijalle tekemäni yritysilmeen. Tämä on mielestäni paras mahdollinen esimerkki juuri sellaisesta toimeksiannosta, joita toivon saavani enemmänkin: käsillä tekemiseen liittyvä toimiala, keskustelu suoraan yrittäjän kanssa ja ihmisen kokoiset ratkaisut.

Pääsin projektiin mukaan jo ennen firman perustamista ja ideoimaan jopa firman nimeä. Itse asiassa ensimmäinen nimi oli jotain muuta ja ehdin jo suunnitella logonkin ensimmäisen nimen mukaan, kunnes yrityksen rekisteröintivaiheessa tuli ongelmia ja nimeä jouduttiin vaihtamaan. Oppia ikä kaikki :) Tästäkin selvittiin ja uuden nimen kanssa otettiin käyttöön yksinkertainen tekstilogo.

Ennen logohässäkkää ja mitään nettisivuihin liittyvää aloitimme kuitenkin valokuvauksilla. Kuvasin tulevalle yrittäjälle henkilökuvia sekä erilaisia kuvituskuvia markkinoinnin kuvapankkiin, josta niitä voi sitten käyttää uutiskirjeissä, blogikirjoitusten kuvituksena sekä sosiaalisessa mediassa. Näin haluttiin varmistaa, ettei uuden yrityksen viestit näytä geneerisiltä vaan alusta asti on oma tyyli. Stokkikuviin turvauduttiin vain silloin, kun uniikkien kuvien kuvaaminen ei ollut mahdollista tai muuten perusteltua.

Osittain kuvitusta jouduttiin myös muuttamaan, kun yrityksen nimi vaihtui. Mielestäni on tärkeää, että kuvat viestivät oikeaa asiaa, luovat haluttuja mielikuvia ja että kuvien taustalla on myös joku ajatus. Tästä hyvä esimerkki on nettisivuston HERO-kuva eli ensimmäinen kuva, jonka sivuille tulija näkee. Käytin sen valintaan paljon aikaa ja ajatusta.

Lopulta tämä kuvaus tyrnistä johdatti minut lopulliseen kuvavalintaan:

"Tyrni on luonnon pioneerikasvi; se valtaa ensimmäisten kasvien joukossa paljaan, esimerkiksi merestä kohoavan maan. Se viihtyy sekä kuivalla kanervakankaalla että kosteassa rantahietikossa ja kestää erinomaisesti tuulta ja suolaa"

Valokuvausten jälkeen aloitin sivujen suunnittelun. Tässä kävimme tiivistä kirjeenvaihtoa uuden yrittäjän kanssa ja tutustuin toimialan muiden yritysten sivuihin. Minulle suunnittelijana oli oleellista tietää, mistä asioista asiakkaani pitää kilpailijoiden sivuilla ja mistä taas ei. Vaikka sivujen tärkein asia on tukea liiketoimintaa, niin kyllä sivujen pitää myös näyttää ja tuntua hyvältä. Juuri siihen suunnitteluprosessi tähtää.

Asiakkaan voi usein olla vaikea kertoa täsmällisesti mitä haluaa, ja oikeastaan tästä syystä hän palkkaa suunnittelijan. Niinpä suunnittelijan pitää pystyä ymmärtämään asiakasta ja ehdottaa ratkaisuja joista asiakas pitää, mutta joita hän ei itse olisi osannut täsmällisesti kertoa. Tämä on suunnittelun haastavin osuus.

Projekti sisälsi myös tuotteistamista ja palveluiden graafista havainnollistamista. Jälleen taloustieteen ja markkinoinnin opinnoistani sekä aiemmasta työkokemuksestani oli selkeää hyötyä myös sivustosuunnittelussa. Mitä tiiviimmin pystyt asiasi selkeästi esittämään, sitä varmemmin asiakkaasi sen ymmärtävät. Tämäkin on oleellinen asia nettisivujen suunnittelussa.

Kaiken kaikkiaan tämä oli erittäin kiinnostava projekti ja olen kiitollinen, että pääsin sen toteuttamaan. Toivottavasti vastaavia projekteja tulee jatkossa lisää. Motivoitunut ihminen tekee hyvää jälkeä. Puhe työn imusta ei ole turhaa lätinää. Tämän projektin esimerkkiyrityksen yrittäjällä on saman tapainen tarina kuin minullakin. Myös hän jäi pois isomman firman palveluksesta ja tekee jatkossa töitä oman yrityksen lukuun.

Jos siis tarvitset pihasuunnitelmaa, niin ota ihmeessä yhteyttä www.tyrnidesign.fi

Saat varmasti motivoituneen suunnittelijan ja pihan, jossa viihdyt ja missä silmä ja sielu lepää. Puhumattakaan yksilöllisestä palvelusta!

Jos taas etsit valokuvaajaa tai kumppania nettisivujen suunnitteluun / toteutukseen, niin ota yhteyttä. Pienempiä sivuja pystyn toteuttamaan yksin ja isommissa sivustoissa hyödynnän kumppaneitani ja keskityn itse esimerkiksi sivuston konseptointiin ja ydinviestien miettimiseen.

- - -

Harri Rauhanummi

040 525 6261

harri.rauhanummi@gmail.com

bottom of page