top of page

Mikä ihmeen ylläpito ja mihin sitä tarvitaan?

Kotisivuja hankkiessa saatat törmätä moniin teknisiin termeihin kuten webhotelli, nimipalvelut, palvelin, verkkotunnus, domain ja levytila. Nopeasti saattaa tulla olo, että "ei kiinnosta, haluan vain tyylikkäät ja toimivat sivut". Juuri tätä varten olen rakentanut ylläpidon sisältävät kotisivupakettini, jotka ovat suunnattu pienille ja keskisuurille yrityksille. Niillä homma toimii eikä asiakas jää yksin uusien sivujen kanssa.Otetaan muutama tyyppiesimerkki eri tilanteessa olevista asiakkaista, jotka tarvitsevat uudet nettisivut:


Iida Innostuja

Iida on saanut loistavan uuden yritysidean ja keksinyt täydellisen nimen yritykselleen. Hän säntää varaamaan domainia (eli verkkotunnusta tai verkko-osoitetta) yrityksen nettisivuja varten. Ostaessaan domainia hänelle tarjotaan myös lisäpalveluita kuten webhotellia tai nimipalveluita. Ne näköjään mahdollistavat kotisivujen ja sähköpostin liittämisen domainiin. Iida päättää napata ne samalla kertaa mukaan - tehokasta! Vai oliko sittenkään? Todellisuudessa Iida on rajannut jo aika paljon vaihtoehtojaan sivujen tekniseen toteutukseen, tukeen ja sähköpostiin liittyen tai maksanut ihan turhasta.


Jos olet Iidan tilanteessa tätä lukiessasi, niin suosittelen varaamaan aluksi pelkän domainin ilman lisäpalveluita. Tai voit olla yhteydessä minuun ja ostaa aivan kaiken tarvitsemasi yhdellä kertaa minun kautta. Eli domainin, nettisivut ylläpidolla ja sähköpostipalvelut.


Pekka Puurtaja

Pekalla on jo pidempään pyörinyt yritys, mutta nettisivuille ei ole tehty oikeastaan mitään moneen vuoteen. Ne otettiin, kun "semmoiset pitää olla", mutta sivujen päivittäminen ja ylläpito on jäänyt. Sisältöä ei koskaan mietitty hakukoneoptimoinnin tai asiakkaan ostopolun kannalta ja liiketoiminnan fokuskin on muuttunut sivujen teon jälkeen. Sähköposti on @gmail -muotoa.


Pekan tilanne on loistava sivujen päivittämisen kannalta. Hän saa taatusti roimasti vastinetta euroille, jotka käyttää hakukoneoptimoitujen sivujen luomiseen. Pekka voi myös huoletta irtisanoa vanhat kotisivut ja niihin liittyvät palvelut, kuten webhotellin tai kotisivutilan, kun tilaa minulta uudet huolettomat verkkosivut ylläpitopalvelulla. Ainoastaan domain säilytetään ja ohjataan uusille sivuille. Samalla kertaa sähköposti kannattaa päivittää yrityssähköpostiksi ja käyttämään yrityksen domainpäätettä.


Kun Pekan yrityksen verkkoilme on päivitetty uusilla ostamiseen houkuttelevilla kotisivuilla, voidaan sivuille ohjata lisää potentiaalisia asiakkaita oikein kohdennetulla hakusanamainonnalla.


Minna Menestyjä

Minna pyörittää jo useamman työntekijän työllistävää pk-yritystä. Kaikilla työntekijöillä on oma sähköposti ja yrityksellä on käytössä muun muassa Microsoftin Office 365-palvelut sekä uutiskirjetyökalu, jolla viestitään nykyisille asiakkaille sekä tehdään uusasiakashankintaa. Minna muistaa, että uutiskirjetyökalun käyttöönoton yhteydessä vuosia sitten tehtiin jotain outoja DKIM ja SPF määrityksiä, joista hän ei ymmärtänyt mitään, mutta homma on toiminut.


Nettisivutkin ovat teknisesti ihan toimivat, mutta Minna ei halua jämähtää paikalleen. Hänelle on tärkeää, että yritys uudistuu koko ajan ja pysyy kiinni ajassa. Hän ei myöskään ole täysin tyytyväinen saamaansa tukeen ja asiakaspalveluun.


Minnan tilanteessa suosittelen uusimaan pelkästään kotisivut ja jättämään sähköpostit sekä muut palvelut ennalleen. Toivon mukaan Minna on ostanut palvelut sellaiselta toimijalta, jolta saa pelkän sähköpostin ilman kotisivupalveluita, webhotellia ja domainin nimipalveluita. Muuten edessä on isompi jumppa jos kaikki palvelut lähdetään siirtämään. 

Näiden esimerkkien kautta pyrin selventämään, että kotisivuihin liittyy aina muitakin palveluita. Vähintään palvelimet ja levytila kotisivujen tiedostoille sekä domain. Siksi sivuihin liittyy aina myös kuukausimaksu. Minulla se on tätä kirjoittaessani alimmillaan 25€/kk.


Esimerkiksi sivut joilla on paljon liikennettä tarvitsevat enemmän kaistaa ja isoja tiedostoja sisältävät sivut enemmän levytilaa. Sivut voivat tarvia myös eri määrän laskentatehoa. Toiselle riittää yksi vCPU 400 MB RAM:lla, mutta toinen sivu vaatii sujuvasti toimiakseen kaksi vCPU 600 MB RAM:lla. Kaikki nämä sekä kymmenet muut vastaavat tekniset seikat ovat kuitenkin asioita, joista sinun ei tarvitse huolehtia, kun tilaat minulta huolettomat kotisivut ylläpitopalvelulla.

Comments


bottom of page