top of page

Valokuvaaja vai stokkikuvat


Valokuvat ovat nousseet yhä suurempaan rooliin nettisivujen suunnittelussa. Laitteiden näytöt ja näyttötarkkuudet ovat kasvaneet samaan aikaan kun nettiyhteyksien nopeudet ovat nousseet aivan uudelle tasolle. Kehityksen myötä myös valokuvat ovat ottaneet yhä isompaa roolia nettisivuilla ja viime aikoina myös sivun taustalla pyöriviä videoita on alkanut näkymään netissä.

Mistä valokuvat sitten sivuille tulevat? Vaihtoehtoja on käytännössä kolme:

1. Olet taitava valokuvaaja ja kuvaat itse

2. Palkkaat ammattilaisen ottamaan kuvia sivuillesi

3. Kuvat ostetaan jostain netin stokkikuvapalvelusta

Käyn vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet nopeasti läpi. Kohta yksi (1) voi olla perusteltu jos yritykseesi on palkattu esimerkiksi markkinointiassistentti, jonka työnkuvaan kuuluu myös valokuvaus. Jos taas valokuvaus ei ole yrityksessäsi kenenkään työnkuvassa, niin aina voi miettiä kenen aikaa tällöin valokuvaukseen uhrataan ja mistä se on silloin pois. Esimerkiksi markkinointijohtajan tai toimitusjohtajan ei ehkä kannata käyttää omaa aikaansa valokuvaamiseen.

Stokkikuvilla on paikkansa, mutta niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos kaikki kuvat sivuillasi ovat stokkikuvia, voi yrityksestäsi nopeasti välittyä epäaito kuva. Stokkikuvien kanssa on myös helppo sortua kliseisiin (kättelevät kädet, nousevat käyrät, kahvikuppi työpöydällä jne). Toisaalta aina ei ole järkevää palkata joka kuvan ottamiseen valokuvaajaa tai käyttää omaa aikaa jos asiallisen stokkikuvan saa muutamalla eurolla.

Useimmiten parhaaseen ja kustannustehokkaimpaan lopputulokseen päästään kun yhdistetään ammattikuvaajan ottamia kuvia stokkikuviin. Esimerkiksi henkilökuntaa on mahdotonta esittää nettisivuilla stokkikuvien avulla, mikäli halutaan esiintyä omilla kasvoilla. Harvalle yritykselle myöskään luontevasti sopii, että henkilökunta on esitelty itse otetuilla selfie-kuvilla milloin missäkin ja vaihtelevalla laadulla. Yrityksen tuotteitakaan ei oikein voi myydä ja esitellä stokkikuvilla. Sen sijaan nettisivuilla käytettävät taustakuvat ja parallaksit saattavat hyvinkin löytyä stokkikuvapalvelusta.

Nettisivuja on hyvä uudistaa noin 2 - 5 vuoden välein. Kun sinun yrityksessä tulee aika uudistaa nettisivuja, kannattaa laittaa ajatusta myös valokuviin.

Kun teen asiakkailleni nettisivuja, kuuluu niihin aina muutama kappale stokkikuvia. Tämän lisäksi tarjoan valokuvausta alennetulla hinnalla nettisivu-uudistuksen yhteydessä.

Kuvituskuva oululaisen korumerkin nettisivuille
bottom of page