top of page

Miksi arkkitehtitoimistoilla on huonot nettisivut?


Hämmästyin kaksi vuotta sitten suuresti arkkitehtitoimistojen huonoja nettisivuja. Etsin tuolloin netistä arkkitehtejä suunnittelemaan uutta kotiamme. Lähes poikkeuksetta kaikilla löytämilläni toimistoilla oli huonot tai erittäin huonot sivut. Osassa sivuja tuntui, ettei toimisto edes halua, että heihin ollaan yhteydessä, koska yhteystiedot oli kätketty niin hankalasti. Yhdenkään toimiston sivuja ei oltu taidettu suunnitella erikseen mobiilikäyttöä ajatellen.

Lopulta arkkitehti löytyi ja talokin valmistui, mutta asia jäi vaivaamaan minua. Sen vielä ymmärtäisi, että vaikkapa sähkösuunnittelijoilla ei ole tyylikkäitä nettisivuja. Itse kuitenkin miellän arkkitehdit jopa jollain tapaa taiteilijoiksi ja muotoilun ammattilaisiksi. Toki käytännöllisyys, rakennuskustannukset ym. ovat keskeisessä roolissa, mutta varmaan ymmärrätte mitä ajan takaa. Niinpä huonot ja tyylittömät nettisivut olivat jotenkin erittäin ristiriitaiset oman mielikuvani kanssa arkkitehtien ammattikunnasta. Itse asiassa sähkösuunnittelijoilla tuntuu olevan pääsääntöisesti tyylikkäämpiä nettisivuja kuin arkkitehtitoimistoilla. Ja nyt ei ole mitenkään tarkoitus mollata sähkösuunnittelijoita. Mielestäni tyylikkäät nettisivut olisivat vain monin verroin tärkeämpiä juuri arkkitehdeille.

Etsiessäni arkkitehteja työskentelin päivätöissä viestinnän ja markkinoinnin parissa. SAFA oli tuolloin asiakkaani jo monen vuoden ajalta. Ajattelin, että onneksi viestintä ja markkinointi otetaan vakavasti ainakin arkkitehtien kattojärjestössä ja pystyn tätä kautta omalta osaltani auttamaan alaa menestymään hitusen paremmin.

Nyt toimin kuitenkin oman yritykseni kautta ja tein uuden "tarkastuksen" arkkitehtitoimistojen sivuihin. Muutamia erittäin positiivisia poikkeuksia lukuunottamatta tilanne näytti suunnilleen samalta kuin pari vuotta sitten. Monella arkkitehtitoimistolla on edelleen erittäin tyylittömät sivut ja mobiilikäyttöä ei ole huomioitu lainkaan.

Jotenkin tämä harmittaa minua todella paljon. Matematiikka oli minulle koulussa aina kohtuullisen helppoa ja pystyin hyvin hahmottamaan abstrakteja kaavoja. Jossain kohtaa arkkitehdin ura tuntuikin houkuttelevalta, mutta kuvaamataito ja piirtäminen eivät koskaan olleet vahvoja osa-alueitani. Niinpä minusta ei tullut arkkitehtia vaan valokuvaaja, joka suunnittelee myös nettisivuja.

Nyt halauisinkin päästä parantamaan arkkitehtitoimistojen nettinäkyvyyttä oman yritykseni kautta. Jos siis olet töissä arkkitehtitoimistossa ja kirjoitukseni herätti kiinnostusta, niin ota yhteyttä. Suunnitellaan yhdessä, millaiset ratkaisut luovat teistä paremman kuvan netissä ja auttavat myymään enemmän projekteja. Omasta kokemuksesta tiedän, että ainakin pientalopuolella hylkäsin monta tarjousta jo pelkästään sen perusteella, että tarjouksen hintalappu ei vastannut nettisivujen välittämää laatuvaikutelmaa. Arkkitehtitoimistoilla on houkutteleva tilaisuus erottua kilpailusta pelkästään panostamalla kilpailijoita parempiin nettisivuihin, mobiilikäytettävyyteen ja Google-näkyvyyteen.

Aletaanko hommiin?

- -

Harri Rauhanummi

040 525 6261

harri.rauhanummi@gmail.com

bottom of page