top of page

Markkinoinnin trendit 2016


Antakaa anteeksi otsikolleni. Minusta nämä vuoden lopulla nettiin putkahtelevat "ensi vuoden trendit siinä ja siinä" -jutut alkavat olla jo melko klisee. Ajattelin silti kirjoittaa tästä aiheesta, koska tänään aamulla kun avasin Twitterin ja luin siitä M&M:n uutisvirtaa, niin lähes kolme perättäistä eri uutista muodosti mielessäni yhden isomman tarinan. Kaikki uutiset ikään kuin perustelivat toinen toistaan.

Lupaan tämän jutun jälkeen kirjoittaa vielä toisen jutun, jossa käsittelen, mitä oikeasti isommassa mittakaavassa markkinoinninssa tulee minun mielestäni lähivuosina tapahtumaan ja miten se vaikuttaa eri yrityksiin.

Nyt kuitenkin näihin povattuihin vuoden 2016 markkinointitrendeihin. Hetki sitten mainitsemani kolme uutista tarjosivat tällaista kristallipallonäkymää tulevaan vuoteen:

Pureksitaanpa nopeasti kohdat 2 ja 3. Yritykset näyttävät ottavan sitä nopeammin somekanavia käyttöön, mitä parempia mainosmahdollisuuksia ne tarjoavat. (Mikä sinällään on järjetöntä, koska kanavia ei alun perin tehty mainostamiseen. Mutta raha ohjaa maailmaa.) Sekä Twitter että Instagram tarjoavat nykyään monipuolisia mahdollisuuksia mainostamiseen. Ja koska maailmamme on koko ajan enemmän ja enemmän visuaalinen, ei ole ihme, että Instagramin suosion povataan kasvavan.

Facebook tuo Adoben tutkimuksen mukaan yli tuplatulot mainostajalle Twitteriin verrattuna. Tämäkin varmasti ajaa Instagramin suosion kasvua kun huomioi Facebookin ja Instagramin kytköksen. Kohdat 2 ja 3 siis vaikuttavat ihan perustelluilta ennustuksilta.

Entäpä kohta 1? En usko, että videosta on markkinoinnin valtasisällöksi (edes somessa) vielä ensi vuonna. Varmasti video kuitenkin tulee olemaan iso trendi somemarkkinoinninssa, koska teknologia ja datayhteydet sen mahdollistavat ja tuolla rintamalla on paljon uutta tarjottavaa markkinoinnille ja viestinnälle.

Mielestäni siis aivan hyviä ja perusteltuja ennustuksia vuodelle 2016. Vaikka eipä nämä mitään mullistavia ja täysin uusia juttuja olleet. Videon ja valokuvien käyttö markkinoinnissa on kasvanut varmaan jo useamman vuoden. Paljonhan näissä mennään myös tekniikan ehdoilla, sillä tekniikka sanelee mikä on mahdollista. Loppu on sitten oman ideoinnin tai oman sisältökumppanin luovuuden varassa. Valokuvaa ja videoa voi käyttää monella tapaa kun ei juutu traditioihin. Valokuvaa voi käyttää paljon muuhunkin kuin printtimainokseen paikallislehdessä.

Lopuksi ajattelin vielä esitellä case Oulun K-Citymarketin, jossa hyödynnettiin monipuolisesti valokuvaa ja videosisältöä. Kokonaisprojektista vastasi markkinointitoimisto Dialogi, kun taas valokuva ja video jäi minun vastuualueelle.

Valokuvat käytettiin RuokaPirkan jutussa. Lehti ilmestyy painettuna sekä digitaalisena. Kävin ensin kalastajan mukana merellä ja pakkaamolla, jonka jälkeen seurasin kalan matkaa paikallisen K-Citymarketin kalatiskille. Citymarketissa kuvasin kalamestaria. Samaan yhteyteen toteutettiin pieni videotuotanto, jossa kalamestari ohjeistaa graavilohen valmistuksen. Tällä kertaa käsikirjoitus videoon tuli Dialogilta. Lohenvalmistuksesta kertovaa videoa on katsottu liki 14 000 kertaa.

Nykypäivän kuluttaja on yhä kiinnostuneempi tuotteen alkuperästä ja tarinasta. Läheskään aina halvin hinta ei ole enää se, mitä kuluttaja etsii. Mikä siis olisikaan parempi tapa kertoa Sinun tuotteesi tarina kuin velokuvat ja video!

Ota yhteyttä ja laitetaan uusi tarina aluille!

Harri Rauhanummi

040 525 6261

harri.rauhanummi@gmail.com

bottom of page