top of page

Markkinoinnin tulevaisuus


Edellisessä postauksessani (tässä) analysoin mediassa esitettyjä markkinoinnin trendejä vuodelle 2016. Lupasin samalla, että palaan vielä aiheeseen ja kerron mitä mielestäni markkinoinnissa todella tulee tapahtumaan puolittain itsestään selvien ensi vuoden trendien sijaan. Eli nyt aion puhua seuraavasta 5 - 10 vuodesta.

No, enhän minä mikään oraakkeli ole, joten tämä bloggaus täytyy luokitella jonkin sortin mielipidekirjoitukseksi. Eri mieltä voi olla ja ei ole kiellettyä olla väärässäkään :) Koska nykyään kaikki halutaan nopeaa ja olen jo nyt kirjoittanut kaksi kappaletta pääsemättä asiaan, niin tarjoan kiireisimmille lyhyen vastauksen.

Mikä siis markkinoinnin tulevaisuus on? Lyhyt vastaus: Entropia

Jos yhden sanan vastaus ei tyydytä tai tilastollinen mekaniikka ja informaatioteoria ei ole ihan kirkkaassa muistissa, voit jatkaa lukemista. Käyn asiaa hieman tarkemmin lävitse. Väitteeni siis on, että markkinoinnin tulevaisuus on entropia. Tarkoitan tällä, että informaation ja epäjärjestyksen määrä kasvaa.

Markkinointi on verraten nuori tieteenala. Nuoresta iästään huolimatta se on kohdannut isoja muutoksia (kuten moni muukin asia) digitalisaation myötä. Yht'äkkiä yrityksillä onkin valtava määrä lisää kanavia ja mahdollisuus tavoittaa yhä useampia (potentiaalisia) asiakkaita. Tästä on seurannut monen näköisiä ongelmia ja mielestäni markkinointi kärsiikin tällä hetkellä aika kovista muutos- ja kasvukivuista. Käsittelen näitä seuraavaksi.

Markkinoinnilta peräänkuulutetaan yhä useammin mitattavuutta ja jokainen toimenpide pitää pystyä perustelemaan numeroilla. Tästä voi kiittää tai syyttää digitalisaatiota, koska netissä jokainen klikkaus voidaan mitata. Samaan aikaan tahti on kiristinyt ja tuloksia mitataan kvartaaleittain, joissain yrityksissä vielä paljon tiheämpään. Kun jatkuvasti kovempiin tuloksiin vielä pyritään pääsemään pienemmällä henkilömäärällä, alkaa yhtälö olla aika haastava. Miten ehdit mitata ja perustella joka asian ja samalla reagoida somessa reaaliajassa. Entä miten teet markkinointistrategian seuraavalle 5 vuodelle kun vaikkapa kaksi vuotta sitten ei ollut Snapchatia. Pitäisikö sinne mennä ja miten perustelet päätöksen?

Kaiken muutoksen ja hektisyyden keskellä pitäisi nyt vetää hieman happea ja keskittyä olennaiseen. Vaikka käytin fysiikan termejä kuvatessani markkinoinnin tulevaisuutta, ei markkinointi mielestäni ole eikä sen pidäkään olla fysiikkaan verrattava luonnontiede. Markkinoinnin kaavat eivät ole samanlaisia totuuksia. Markkinointi on ennen kaikkea sosiaalinen prosessi eikä näin ollen koskaan täysin tarkasti mitattavissa. Uskon, että seuraavan kymmenen vuoden aikana markkinointi jälleen ymmärtää tämän, pääsee teini-iän yli ja kasvaa kypsään aikuisuuteen.

Nyt pääsemme takaisin entropiaan. Entropia on väistämätöntä. Markkinoinnille se tulee tarkoittamaan seuraavia asioita:

1. Kanavia, kilpailijoita ja asiakkaita tulee olemaan enemmän kuin aikaisemmin 2. Kaikkea ei enää edes yritetä perustella numeroin (tarve katoaa, ks. kohta 6) 3. Reagointi, tilaisuuksiin tarttuminen ja luovuus markkinoinnissa lisääntyy

4. B2B ja B2C markkinointi tulee lähenemään toisiaan markkinoinnin automaatioratkaisuiden vuoksi 5. Markkinoinnin automaation sijaan tullaan puhumaan markkinoinnin designista

6. Markkinoinnin design tekee kanava- ja sisältövalinnat automaattisesti ja nopeasti dataan perustuen.

7. Markkinoinnin tehtäväksi jää jälleen ymmärtää ihmistä, yhteiskuntaa ja liiketoimintaympäristöä

8. Sisältöjen merkitys kasvaa edelleen. Jotta markkinoinnin design voi toimia optimaalisella tavalla ja tuottaa parasta tulosta, täytyy käytössä olla paljon kiinnostavaa sisältöä.

Miksä siis markkinoinnin tulevaisuus on? Pitkä vastaus: Markkinointi löytää uudelleen itsensä ja perimmäisen tarkoituksensa. Tämän hetken pinnallinen sisältökeskeisyys ja tosiasiallinen tekniikkakeskeisyys vaihtuu aitoon sisältökeskeisyyteen kun tekniikka kehittyy. Tällöin datan lukemisesta ja tulkitsemisesta tulee turhaa. Voidaan alkaa puhua markkinoinnin designista, jossa älykäs teknologia on täysin huomaamatonta ja kanava, ajoitus, kohdennus sekä sisältö optimoidaan valmiiksi dataan perustuen. Markkinoijolla on numeroiden laskemisen ja johdolle perustelun sijaan jälleen aikaa keskittyä ymmärtämään ihmistä ja luomaan luovia sisältöjä. Niitä ei vielä 10 vuodessa tekniikka pysty ihmisen puolesta tekemään.

Mitä mieltä olet näistä ajatuksista? Kommentoi tai jätä omat ennustuksesi blogin kommenttiosioon. Tai jos haluat sparrata oman yrityksesi markkinointia, niin lähetä sähköpostia!

Terveisin

Harri Rauhanummi

harri.rauhanummi@gmail.com

040 525 6261

bottom of page