top of page

Vaikuttavaa muotoa


Joku teistä muistanee, kun viime vuonna esittelin tyrnäväläiselle artesaanille, Anna Matinlaurille, suunnittelemani nettisivuston tässä postauksessa. Samassa kirjoituksessa kerroin myös eräästä aikamme merkittävimmästä keraamikosta, Kyllikki Salmenhaarasta, ja siitä, että hänen 100-vuotis muistonäyttelyään ollaan järjestämässä Tyrnävälle vuoden 2016 kuluessa.

Aika on rientänyt ja näyttelyn avajaiset pidettiin Tyrnävän Myllykirjastossa 2.5.2016. Pääsin toteuttamaan Kyllikki Salmenhaaran nettisivut sekä dokumentoimaan näyttelyn avajaiset. Tämä oli varmasti yksi alkuvuoden mielenkiintoisimmista toimeksiannoistani. Jo aihe itsessään oli erittäin kiinnostava, minkä lisäksi sain hyvin vapaat kädet toteutuksen ja graafisen ilmeen suhteen.

Nettisivujen suunnittelussa otin lähtökohdaksi Salmenhaaran oman filosofian muotoiluun ja muotoon:

"Ole onnellinen, jos olet vuosien uurastuksen aikana kyennyt karsimaan häiritsevät tekijät ja saanut aikaan yksinkertaisen, puhtaan esineen."

Salmenhaara korosti myös oppilailleen selkeiden linjojen merkitystä: jos haluat muodon vaikuttavan, älä riko sitä voimakkailla, efektirikkailla lasituksilla. Jos taas haluat lasituksen hallitsevan, valitse yksinkertainen muoto. Tämän vuoksi oli loogista, että Kyllikki Salmenhaaran nettisivutkin edustavat selkeää ja puhdaslinjaista muotoilua.

Vaikka savi ja bitit ovat hyvin erilaisia elementtejä, voi samaa filosofiaa hyödyntää molempien muotoilussa. Yksi etu on kuitenkin minun puolellani. Sanotaan, että minkä kerran nettiin laittaa, on netissä aina. Tässä mielessä voin ajatella luovani jotain ajatonta :) Kyllikki Salmenhaaralle tämä ei ollut itsestään selvää ja hän totesikin muotoilun ajattomuudesta:

"Et tiedä, etkä tule koskaan tietämään oletko onnistunut luomaan ajattoman esineen."

Jos rahaa voidaan pitää ajattomuuden mittarina, niin nyt 100-vuotis juhlanäyttelyn jälkeen voitaneen todeta Kyllikin luoneen jotain ajatonta. Yksi hänen keraamisista vaaseistaan myytiin vastikään yli 26 000 euron hintaan huutokaupassa. Se on aika paljon enemmän kuin nettisivujen muotoilusta, mutta toisaalta minä saankin palkkani jo elinaikanani :) Suosittelen vierailemaan näyttelyssä vaikka vähän kauempaakin. Näyttely on kaikille avoinna toukokuun loppuun asti Tyrnävän kirjastossa.

 

PROJEKTIN SISÄLLÖNTUOTANNON OSASET

Nettisivujen suunnittelu ja toteutus Graafinen ilme, värit ja fontit

Kuvituselementit (osin valmiista materiaalista)

Sisällön päivittäminen ja muokkaus sivuille

Valokuvadokumentointi

Kuvavalinnat

Videodokumentointi

Editointi: kuvat ja video

Tutustu sivuihin: www.kyllikkisalmenhaara.com

- - -

Harri Rauhanummi

040 525 6261

bottom of page