top of page

Sananen idean voimasta


Luova työ on vaikeaa hinnoitella. Tai ainakin hinnan perustelu on usein vaikeaa. Sitähän sanotaankin, että helppohan se on ideoita heitellä, mutta kääriäpä hihat ja alkaa hommiin. Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä ideointiakin on monen tyyppistä. Joskus on paljon helpompi kääriä hihat ja tehdä vain homma, kuin tutkia, ideoida, analysoida ja tulkita asioita.

Otetaanpa esimerkiksi logon suunnittelu. Minulta saa logon halvimmillaan 500€:lla. Mutta en minä tuohon hintaan halua yli päivää käyttää tähän hommaan. Käärin hihat ja runttaan sen logon valmiiksi. Se on varmasti ihan hieno logo, mutta ei siinä ole analysoitu sen kummemmin logon herättämiä tunteita yrityksen asiakkaissa tai yrityksen kehitysvaiheita läpi historian. Analyyttisempi ja johonkin ideaan perustuva lähestymistapa logon suunnitteluun maksaa selvästi enemmän. Voit tutustua tarkemmin täällä.

Oikeastaan design / suunnitelma ilman kunnon idaa on vain tyyliä. Tyyli on helpompaa kuin ideointi, mutta tyylit vaihtuvat. Hyvä idea kantaa paljon pidemmälle ja tyyli on silloin vain toissijainen. Olen oppinut ideoinnin tärkeyden alun perin valokuvauksen kautta. Varsinkin nykypäivänä on helppo ottaa teknisesti onnistunut kuva, mutta ilman mitään ideaa se on vain kuva muiden joukossa. Valokuvauksessa tulee vahvasti idean lisäksi mukaan vielä valokuvaajan tulkinta ja henkilökohtainen tyyli. Canonin Australian osasto teki tästä aiheesta mielestäni erittäin onnistuneen mainosvideon:

Usein ideointi vie myös ison osan projektiin käytetystä kokonaisajasta. Ja ainakin omat aivoni toimivat niin, että saatan havahtua sohvalta vaimon puhuttua minulle jo minuutin, enkä ole rekisteröinyt mitään. Olen ollut niin sanotusti omissa maailmoissani ja miettinyt jotain ideaa. Aivot ovat ihmeellinen kapine ja välillä ne työskentelevät myös jollain kummallisella automodella, kun niille on syöttänyt suunnitteluongelman.

Hyvä ideointi vaatii kokemusta. Muistan, kun kahdeksan vuotta sitten perustin valokuvausyritykseni niin ei minulla ollut hirveästi uniikkeja ideoita ja tyylikin oli usein kopioitu joltain ihannoimaltani kuvaajalta. Kokemuksen (kuvauksesta ja maailmasta yleensä) myötä on helpompi kehittää myös omia ideoita ja tyylikin muotoutuu tekemisen kautta. Jossain mielessä ideointi on kuin uuden kielen opettelua. Kokemusten kautta oma sanavarasto kasvaa ja visuaalinen tulkinta monipuolistuu.

Tärkeä osa luovassa työssä ja ideoinnissa on myös motivaatio. Ja juuri tästä nautin yrittäjänä toimimisessa. Minulla on vapaus valita asiakkaani, jolloin voin pyrkiä keskittymään sellaisiin asiakkaisiin, joiden kanssa on mukava työskennellä. Motivoituneena yleensä syntyy parhaat ideat.

Tässä on toisaalta tietty paradoksi ja sudenkuopan mahdollisuus. Kun innostut tarjouspyynnössä kuvatusta asiasta, saatat laskea palkkiotasi normaalista tasosta, jotta pääsisit varmemmin kiinni mukavaan projektiin. Vastaavasti ikävämpiin projekteihin saatat laittaa extraa, jotta se korvaa "kärsimyksen". Tämä johtaa vain siihen, että teet parasta jälkeäsi alennettuun hintaan ja keskinkertaista jälkeä kalliilla. Kalliin hinnan maksanut asiakas ehkä haukkuu sinua verkostolleen ja tyytyväinen asiakas saattaisi tuoda lisää uusia kiinnostavia projekteja, mutta sinut on jo mielletty tietyyn hintalokeroon, josta voi olla hankala nousta.

On asiakkaankin etu, että suunnittelija/valokuvaaja on kiinnostunut. Rahoilleen saa silloin varmasti parempaa vastinetta. Itse olen esimerkiksi äärimmäisen kiinnostunut tekemään sisältöjä (valokuvia, videoa, tekstiä, logoja, nettisivuja) käsityöläisille ja kiinnostaville persoonille. Myös luovat ja taiteelliset ammattikunnat kiinnostavat minua.

Ota rohkeasti yhteyttä ja sytytä idealamppuni. Pimeässä on ikävä kulkea.

Harri Rauhanummi

040 525 6261

harri.rauhanummi@gmail.com

bottom of page